PROGRAM 2023 "MARCA MONTANA"                   

     HRAMUL SF. SPIRIDON, SFANTUL CARE-SI PARASESTE RACLA (6zile)

                                      Cea mai spectaculoasa procesiune din lumea ortodoxa.. 

 

    Sfantul Spiridon este cinstit de Biserica pe 12 decembrie. Spiridon este sfantul care pleaca periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste. Astfel, precum se cunoaste indeobste, Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare facator de minuni.Pentru minunatele "plecari" din racla ale Sfantului Spiridon,a fost numit “Sfantul Calator”. Parintii slujitori la catedrala din Corfu ii schimba anual vesmintele si incaltamintea tocita, care este taiata in sute de bucati si pusa in pliculete, pentru pelerini.Innoirea vestmintelor sfantului are loc in ziua de 12 decembrie, cand Biserica Ortodoxa il praznuieste cu mare bucurie.

Plecare din Galati/Braila: 10 decembrie 2024 

 Ziua 1 |10.12|:Catre patria lui Homer..

 Plecare din Galati ora 05 :00 din fata Agentiei de Turism Montanape traseul Galati-Braila -Buzau –Bucuresti(gura Metrou Nicolae Teclu) -Giurgiu-Sofia-Salonic. Cazare Hotel 3* - Salonic  

Ziua 2 |11.12|: Manastirile suspendate de la Meteora ( Meteora, paradis intre cer si pamant)

Plecare spre Kalambaka. Popas la Zindros-centru de confectionare si comercializare a icoanelor si altor obiecte de cult religios.Se viziteaza COMPLEXUL MONAHAL METEORA.Meteora, in traducere- suspendat intre cer si pamant, maret fenomen geografic unic in lume, unde suntem sedusi de privelistea de ,,paduri’’ de stanci, cu forme ciudate, pe varful carora se afla manastiri.Vom vizita manastirile : Marele Meteor unde ne vom inchina la  moastele  Sf. Atanasie, intemeietorul manastirii.Pelerinajul continua pe inaltimi,pana  la a doua manastire inchinata Sfantului Intaiului Martir si Arhidiacon Stefan. Inchinare la capul Sf Ierarh Haralambie, un sfant iubit pretutindeni « grabnic ajutator «  impotriva epidemiilor si protector al animalelor domestice.In cazul in care este una dintre manastiri inchisa ( prin rotatie, se inchide 1 , 1 zi pe saptamana, vom vizita alta manastire din complex). Se pleaca spre Corfu traversind Muntii Pindului.Se trece cu ferry-boat-ul in insula Corfu. Cazare si cina Hotel 3* - zona Corfu Town.

Ziua 3|12.10|: PROCESIUNEA SF. SPIRIDON (Corfu Town).

Mic dejun. Deplasare spre capitala insulei, CORFU TOWN ,unde influentele europene se imbina armonios cu elementele musulmane . Aici se pot  vizita : Esplanada, Palatul Regal,Vechea Fortareata ,Noua Fortareata ,Catedrala Sf Spiridon(adaposteste moastele intregi ale Sf Ierarh Spiridon) celebra pentru valoroasele sale icoane si gravuri in aur si argint,Biserica Sf Teodora (adaposteste moastele intregi ale Sf Imparatese Teodora). Procesiunea  incepe din fata Bisericii Sf Spiridon, cand moastele Sfantului sunt scoase din racla orizontala si asezate in racla verticala, pentru a fi purtata prin oras.Este ultima procesiune din ciclul de patru procesiuni anuale,  si este considerata cea mai veche din insula. Acest obicei a inceput in vremea dominatiei venetiene cand, din motive de siguranta, procesiunea cu Sfantul Epitaf a fost interzisa, doar cea cu Moastele Sfantului avand voie sa aibe loc. Aceasta procesiune a inceput in anul 1550, cand Sfantul Spiridon a salvat insula de la foamete. Aceasta procesiune incepe pornind de la Biserica Sfantul Spiridon.  Cand slujba de la  Catedrala Metropolis se termina, clopotele tuturor bisericilor din Corfu incep sa bata, (Procesiunea se va desfasura conform  conditiilor/restrictiilor impuse de autoritati.)Dupa minunata experienta , ne intoarcem spre hotel avand timp liber pana la cina.Cina si cazare Hotel 3*  - zona Corfu Town

Ziua 4|13.10|: Manastirea PALEOKASTRITSA

 Mic dejun.Ne indreptam spre PALEOKASTRITSA. Legenda spune ca aceasta ar fi fost insula mitica a fenicienilor , iar golful din Paleokastritsa  ar fi fost locul unde celebrul Ulise  a naufragiat si a intalnit-o pe Nausicaa , fiica regelui fenicienilor. Viizita la Manastirea Paleokastritsa -manastire bizantina , amplasata deasupra promontoriilor verzi si impadurite, deasupra golfuluil.Acesta este un loc deosebit de frumos  si linistit ; ce dateaza din  1225 ( constructia actuala dateaza din sec.16.Exista in  interior si un  mic muzeu bizantin,de unde se pot lua diferite suveniruri.Cina si cazare Hotel 3*  - zona Corfu Town

Ziua 5|14.10|:Corfu – Salonic –  Sandanski (Bulgaria)

 Mic dejun. Dimineata ,ne imbarca pe ferryboat( facem trecerea Kerkyra-la Igoumenitsa)Ne continuam drumul spre SALONIC ,oras inaltat de Kassandru, in cinstea sotiei sale Tessaloniki (sora lui Alexandru Macedon). Sosire Salonic.Facem un tur panoramic, cu autocarul :

  • Promenada , cu Piata Aristotel pe partea stanga; Turnul Alb – monument bizantin impunator, fosta inchisoare turceasca si loc de executie , astazi este unul dintre simbolurile orasului si gazduieste Muzeul Bizantin.
  • Via Egnatia- Arcul lui Galeriu – monument antic , chiar pe Via Egnatia, ridicat din 204 d. Hr, impodobit cu basoreliefuri ( scene de batalie, imparati si zei) ce au supravietuit timpului.; Rotonda – monument inclus in Patrimoniul Unesco , care a fost pe rand biserica in sec 5, catedrala in sec 15 si moschee in sec 16 ; constructie ridicata  cu scopul de a fi mausoleul lui Galeriu.

     Poposim la Catedrala Sf Dimitrie Izvoratorul de Mir, patronul orasului Salonic.Ne inchinam la moastele acestuia si admiram interiorul catedralei, loc cu o incarcatura istorica si religioasa  impresionanta si cu o arhitectura demna de toata admiratia (Catedrala este renumita  si pentru cele 6 panouri de mozaic ce dateaza inca din perioada politicii iconoclaste).

Plecam spre  Bulgaria. Sosim la hotel in cursul serii.Cina si cazare Hotel 4* Sandanski.

Ziua 6|15.10|: Spre casa..   

Mic dejun.  Plecare spre Romania.Sosire in Galati, aprox ora 21:00 , in functie de trafic si procedurile vamale.

           Pret: 465 euro/persoana 

  PRETUL INCLUDE:

- Transportul cu autocar clasificat international .

- 3nopti cazare hotel 3* cu mic dejun + DEMIPENSIUNE (mic dejun + cina) -in Insula Corfu .

- 1noapte cazare + mic dejun , hotel 3* - Salonic

- 1noapte cazare + DEMIPENSIUNE (mic dejun + cina) – hotel 4* Sandanski ( Bulgaria).

- EXCURSII SI VIZITE INCLUDE :

  • EXCURSIE SALONIC : Tur panoramic cu autocarul Salonic si vizita Catedrala Sf Dimitrie Izvoratorul de Mir.
  • VIZITA CORFU TOWN : Catedrala Sf Spiridon , Eslanada, Biserica Sf. Imp. Teodora si PARTICIPARE LA PROCESIUNE.
  • EXCURSIE Manastirile suspendate de la Meteora
  • Pretul include : transport autocar, taxe drumuri si parcari, ghid insotitor.
  • Pretul NU include biletul de intrare = aprox. 3euro/persoana/per manastire.

-Bilet  ferryboat Igoumenitsa-Kerkyra(Corfu) si Kerkyra – Igoumenitsa  = 25 euro/persoana / dus-intors.

-Taxele de statiune si taxele de oras.

- Insotitor de grup din partea agentiei.

     PRETUL NU INCLUDE:

  • Biletele la intrari obiective turistice si de cult si nici ghizii pentru acestea ( Meteora = 3euro/per manastire, Bilet Achillion).

Conditii  de retragere: 

  • 40 % din preţul pachetului, dacă renunţarea se face cu pana la 40zile inainte de plecare/intrare;
  • 100% din preţul pachetului, dacă renunţarea se face in intervalul 39-0 zile inainte de plecare/intrare.

In situatia in care programul se poate organiza, respectand restrictiile determinate de pandemia Covid, in caz de retragere/renuntare, se aplica penalizari de 100% din valoarea achitata conform pragurilor din contract.In situatia in care masurile luate de catre autoritati impun restrictii de calatorie care ingreuneaza sau fac imposibila executarea pachetului de servicii de calatorie, turistul va beneficia de un voucher pentru intreaga suma achitata. Voucherul poate fi utilizat timp de 12 luni, integral/partial la efectuarea unei noi rezervari pentru un produs similar al organizatorului. Turistul nu poate primi contravaloarea in bani a voucherului.

 

ACTE NECESARE: carte de identitate sau pasaport valabil minim 6 luni de la data sosirii in Romania;pentru copii minori neinsotiti de ambii parinti este necesar acordul legalizat al parintilor. Detalii : www.politiadefrontiera.ro

IMPORTANT :

1. Persoanele care se inscriu singure si pentru care Agentia MONTANA nu gaseste partener, NU vor plati diferenta de single. Cei care doresc sa stea singuri in camera, suplimentul este de 160 euro/ persoana.La inscriere se va achita un avans de 100 euro/persoana .Excursia se achita integral cu 25 zile inaintea plecarii .Copii sub 12 ani (neimpliniti) cazati in camera cu 2 adulti ,au o reducere de 30 euro. In cazul nerespectarii termenelor de plata, Agentia Montana Travel isi rezerva dreptul de a anula rezervarea, cu aplicarea penalizarilor din Contract.

2.Grup minim 40 persoane. Pentru grup 30-39 persoane, pretul creste cu 35 euro. Pentru grup mai mic de 30 persoane pretul se recalculeaza sau excursia se reprogrameaza.

 3.Ofertele Speciale sunt valabile DOAR in perioada invocata.

  Catedrala Sf Spiridon din Corfu si Legenda Sfantului Spiridon

          Catedrala Sfantul Spiridon este cea mai renumita biserica ortodoxa din Insula Corfu, Grecia. Aceasta biserica pastreaza, cu mare evlavie, Moastele Sfantului Ierarh Spiridon al Trimitundei, cinstit si ca ocrotitor al insulei. Insula Corfu, avand o suprafata de 600 de kilometri patrati, o lungime de 63 de kilometri si cu o latime de 28 de kilometri, este asezata pe coasta vestica a Greciei, in nordul Marii Ionice. Insula se afla la numai doi kilometri distanta de tarmul Albaniei.Dintre cele 37 de biserici aflate in zona, cele mai importante sunt: Biserica inchinata Maicii Domnului din Pestera; Catedrala Sfantul Spiridon, care adaposteste Moastele sfantului; Biserica Sfintii Iason si Sosipatru, aceasta fiind si cea mai veche biserica din intreaga insula.

            Catedrala Sfantul Spiridon din Insula Corfu:

Avand cel mai inalt turn din oras, Biserica Sfantul Spiridon poate fi vazuta de aproape oriunde ar fi privit orasul. Biserica a fost construita in anul 1596, ea inlocuind vechea Biserica Sorokos, daramata in urma zidirii zidurilor orasului vechi. Moastele Sfantului Spiridon au fost asezate in aceasta localitate in anul 1453.Biserica este o basilica cu o singura nava centrala, avand un turn clopotnita foarte inalt. Ceasul de pe clopotnita aminteste de cel de la Biserica Sfantul Gheorghe, din Venetia. Doua bucati mari de marmura alba, lucrate in Venetia, in anul 1852, dupa cum se marturiseste in pisania bisericii, scrisa in limba latina, despart nava centrala de Sfantul Altar.Tavanul bisericii, deosebit de valoros, fusese initial alcatuit din placi de lemn, aurite si sculptate de catre artistul P. Doxaras, care a lucrat la ele pana in anul 1727. Lipsa de grija si de conditii favorabile au dus la avarierea tavanului, reparatiile si inlocuirea acestuia fiind opera lui Nicolae Aspiotis.Nascut in insula Cipru, in

anul 270, Sfantul Spiridon a fost fiul unei familii sarace si simple. Crescand in dreapta credinta si ducand o viata de nevointa, Sfantul Spiridon a fost hirotonit episcop de Trimitunda. Sfantul Spiridon a luat parte la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde a aparat dogma Sfintei Treimi prin prefacerea unei carmizi in pamant, apa si foc.Sfantul a trait si a murit in Cipru, de-a lungul vietii sale el savarsind nenumarate minuni. El a fost prins si omorat in vremea persecutiei lui Maximin, in anul 350. Dupa adormirea in Domnul a sfantului, cand saracinii au atacat insula Cipru, localnicii i-au deschis mormantul, spre a lua trupul sau in Constantinopol, spre a nu fi profanat. Trupul sau era neputrezit si frumos mirositor.Dupa cucerirea Constantinopolului, in anul 1453, preotul Gheorghe Kalohairetis, din Corfu, a luat Moastele Sfantului Spiridon cu sine, pe meleagurile natale. Acestea au ramas, pentru o vreme, in familia lui. Facand parte din zestrea nepoatei sale, Asemina, Moastele Sfantului au ajuns in posesia familiei Voulgaris, care le-au asezat in capela personala.Moastele Sfantului Spiridon au fost asezate in actuala locatie in anul 1590, cand biserica cea veche din Sorokos a fost daramata, spre a fi zidite zidurile cele fortificate ale orasului. Anual, in oras au loc patru mari procesiuni cu Moastele Sfantului Spiridon.Prima procesiune are loc in Duminica Floriilor, zi in care localitatea Corfu a fost izbavita de o plaga cumplita, in anul 1630. Incepand cu ora 11.00, Moastele Sfantului Spiridon sunt purtate, cu mare fast, pe marile bulevarde ale orasului, precedate de toate orchestrele filarmonice din insula Corfu. Traseul are in vedere vechile ziduri ale orasului, de unde sfantul a alungat plaga.Cea de-a doua procesiune este si cea mai veche din insula. Acest obicei a inceput in vremea dominatiei venetiene cand, din motive de siguranta, procesiunea cu Sfantul Epitaf a fost interzisa, doar cea cu Moastele Sfantului avand voie sa aibe loc. Aceasta procesiune a inceput in anul 1550, cand Sfantul Spiridon a salvat insula de la foamete. Aceasta procesiune incepe la ora 09.00, in Sambata Mare, in acelasi timp cu procesiunea cu Sfantul Epitaf, pornind de la Biserica Sfantul Spiridon. Orchestra filarmonica din Corfu canta anumite cantari speciale, printre care: „Cande Lacrime" alui Michelli, „Hamlet" a lui Faccio si „Marsul funebru" din Simfonia Eroica, a lui Bethoven.Cea de-a treia procesiune are loc in prima duminica din luna noiembrie, aducand aminte de cea de-a doua izbavire a localitatii Corfu de molima, tot de catre Sfantul Spiridon, in anul 1673.Cea de-a patra procesiune aminteste eliberarea orasului Corfu de sub asediul turcilor otomani, dupa mai bine de o luna de presiuni militare. Procesiunea din ziua de 11 august aminteste izbavirea orasului din mana turcilor, din anul 1716. Localnicii spun ca Sfantul Spiridon s-a apropiat de armata otomana avand in mana o torta aprinsa si o cruce. Speriindu-se groaznic, turcii au lasat in paca localitatea si au fugit din insula.Contele venetian Schulenburg a fost cinstit de venetieni, pentru puterea lui de a gestiona asediul si a apara localitatea Corfu. Cu toate acestea, cu totii au recunoscut ajutorul primit de la Sfantul Spiridon. Cu aceasta ocazie, venetienii au legalizat slujba si pomenirea Sfantului Spiridon in ziua de 11 august, ca aducere aminte de ajutorul primit din partea sfantului.

        Sfantul Spiridon face mari minuni si astazi, cea mai vadita dintre ele fiind aceea ca papucii din picioarele sfintelor sale Moaste, in racla, se tocesc in timp, nimeni umbland la ei. Papucii Sfantului Spiridon trebuie schimbati periodic. Acesta este semnul ca Sfantul umbla neincetat prin lume, spre a asculta si implini rugaciunile celor ce il cheama in ajutor.   


Tipărire   Email