PROGRAM 2023 "MARCA MONTANA"  

PRIMIM CARDURI DE VACANTA

    

                               MARAMURES, PLAI CU FLORI  ( 5zile)        

    GRATUIT:“Circuitul UNESCO in Tara bisericilor de lemn”( pentru cei care platesc avans minim 30%, pana-n data de 15 martie 2023)               

Maramuresul este un cuvant mirific,ce defineste o vatra cu rezonanta istorica,este leagan al descalecatorilor Dragos si Bogdan.Acest tinut desprins din povesti, cu frumusetea si puritatea naturii , cu datini stravechi , cu dansuri ,cantece si  portul taranesc , pastrate vii si curate ,cu sate uitate de lume si manastiri care iti aduc linistea,toate acestea iti creaza senzatia ca aici oamenii au oprit timpul,ca aici se afla  esenta vietii si leaganul intelepciunii strabune. Miracolul intoarcerii in timp este posibil doar vizitand Maramuresul !

       Plecari din Galati/Braila: 02iunie(Rusalii),12august(Sf Maria),05septembrie(Sf Maria,Nasterea),05octombrie 2023

 

  10 MOTIVE PENTRU A ALEGE UN TRASEU UNIC, MARCA”MONTANA”:

1.Portile monumentale “ Maramuresul din lemn”

2.”Tara Bisericilor din lemn” , incluse in Patrimoniul UNESCO

3. Manastirea Barsana, bijuteria manastirilor maramuresene.

4.Obiceiuri , traditii si costume nationale unice, de cand lumea.

5.Cimitirul Vesel de la Sapanta,o carte a vietii si mortii.

6.Muzica Morosanului acompaniata de cetera, doba si zongora(chitara).

7.”Horinca de la Maramu`” ,un elixir cu puteri tamaduitoare

8.Mocanita de pe Valea Vaserului,unde intoarcerea in timp este posibila.

9.Viata la tara.(“Vesnicia s-a nascut la sat”,spunea Lucian Blaga)

10.Plecarea din Galati,Braila, Tecuci si Focsani ( Tisita).

Ziua 1|: Galati/Braila -Cetatea Miko -Pasul Vlahita- Corund-Sovata-Lacul Ursu-Tg.Mures

Plecare din fata Agentiei de Turism Montana, ora 06:00. Scurta oprire la Adjud (20mins).Daca avem turisti din Focsani, oprire la Tisita pentru imbarcarea acestora.Traversam Pasul Oituz si ne indreptam spre TINUTUL SECUIESC.Prima oprire o vom face la CETATEA MIKO “,astazi  Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, ce a reprezentat un punct strategic important la granita de rasarit a Imperiului Habsburgic. Patrimoniul muzeului cuprinde piese din colecția de istorie și arheologie: tezaurul dacic de argint descoperit la Sâncrăieni; colecția de etnografie: porturi populare, țesături, cusături, ceramică; colecția de artă: sculpturi și picturi medievale, desene și acuarele ale pictorului Ferenc Márton. Totodată, aici se găsește colecția de carte veche, care provine de la Biblioteca Franciscană din Șumuleu Ciuc și conferă prestigiu internațional Muzeului Secuiesc al Ciucului. Secția în aer liber a luat ființă în 1972, când pe  terenul din spatele Cetății Mikó au fost aduse și reclădite șase case țărănești din Ciucsângiorgiu, Cozmeni, Plăieșii de Sus, Joseni, Sânsimion și Corund, o fântână, un grânar (hambar) și 16 porți secuiești din toate zonele etnografice din județul Harghita.Dupa terminarea vizitei ne indreptam spre Sovata. Scurt popas Corund ,un sat cu origini foarte vechi in arta olaritului (primele ateliere de olarit dateaza de la inceputul sec. 15, amplasat intr-un cadru natural incantator,pe care cu siguranta il veti indragi, intreaga localitate reprezentand un obiectiv turistic in sine deoarece represinta o comunitate ale carei traditii si obiceiuri dateaza de sute de ani. Vom avea posibilitatea de a admira de aproape ceramica de Corund si de a cumpara.Incheiem ziua cu un popas de 2h in Statiunea SOVATA, statiune balneo-climaterica cu functionare permanenta fiind renumita pentru lacurile sale cu ape tamaduitoare, unde vom poposi la unul dintre cele mai mari lacuri sarate heliotermale din europa,LACUL URSU.In cursul serii,ajungem la Tg.Mures.Cazare Hotel 3*- Tg Mures.

Ziua 2 |:Tg.Mures-Salina Turda-Muzeul Tarancii Romane de la Dragomiresti-Vadu Izei

Mic dejun.Ora 08:00 plecare spre SALINA TURDA, cea mai frumoasa salina din Romania care a ajuns sa fie obiectul fascinatiei a sute de mii de vizitatori din toata lumea si una din cele mai interesante atractii turistice din Europa(aprox. 2 ore).Pornin spre inima Maramuresului,tinut desprins din povesti, cu frumusetea si puritatea naturii , cu datini stravechi , cu dansuri ,cantece si  portul taranesc , pastrate vii si curate ,cu sate uitate de lume si manastiri care iti aduc linistea,toate acestea iti creaza senzatia ca aici oamenii au oprit timpul,ca aici se afla  esenta vietii si leaganul intelepciunii strabune. Vizita “MUZEUL TARANCII ROMANE” din Dragomiresti,singurul muzeu din tara, inchinat tarancii romane.Aici sunt expuse elemente decorative si de imbracaminte, obiecte specifice obtinerii tesaturii din canepa, in si lana , precum si alte obiecte casnice si unelte traditionale, toate atent prezentate de ghidul muzeului, doamna Maria Zubascu.Cina si cazare Complex Teleptean Ancuta 3* sau similar.

Ziua 3|:Mocanita de pe Valea Vaserului,calatorie in timp.

Mic dejun.MOCANITA porneste din gara Viseul de Sus iar plimbarea dureaza aprox. 7ore(3 ore dus,2ore intors si 2ore popas la capatul liniei in statia Paltin,pentru masa,plimbari si spectacol morosan).Trenul merge cu o viteza aprox. 15km/ora si are de parcurs in total aprox. 44 km (dus-intors) pe Valea Vaserului, intr-o salbaticie fermecatoare,peste poduri si prin tunele.Mocanita de pe Vaser a fost desemnata “Obiectivul Turistic al anului 2013” in Romania.Plimbarea cu Mocanita este foarte frumoasa , dar trebuie sa va inarmati cu rabdare(Legenda spune ca mecanicul de pe mocanita, vazand o batrana la cules de ciuperci si fructe de padure, a invitat-o in tren fara sa-i ia bani, insa batrana l-a refuzat categoric spunandu-i “ Nu pot maica, ma grabesc!”). Cina Morosana , cu ceterasi(stropite cu horinca de Maramu`). Cazare Complex Teleptean Ancuta 3* - sau similar.                    

Ziua 4|:”Tara bisericilor din lemn”,circuit inscris in Patrimoniul UNESCO(Barsana-Bogdan Voda-Rozavlea)- Vadu Izei- Sapanta (Cimitirul Vesel).

Mic dejun. OPTIONAL: Drumul pe VALEA IZEI te invita la poveste, e presarat cu case vopsite ca-n basme, cu oameni dintr-o bucata si manastiri din lemn.Dimineata, incepem aceasta zi speciala cu o vizita de suflet, MANASTIREA BARSANA,lacas binecuvantat , inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, ce reprezinta o  sinteza între evlavie şi artă, unde rugaciunea ziditoare de suflet frumos se uneşte cu munca artistică, ziditoare de lumină construită din piatră şi lemn.Bârsana - este o icoană a sufletului creştin ortodox maramureşean la răscruce de milenii, o speranţă pentru un viitor binecuvântat, este un loc sfânt unde natura se uneşte cu Biserica în Liturghie cosmică. Vom continua cu vizita altor 3 biserici de lemn ,: BOGDAN VODA si ROZAVLEA , adevarate bijuterii arhitecturale traditionale vechi si MANASTIREA PERI ,cea mai inalta biserica de lemn din lume,cu o inaltime de 78m.In continuare se   viziteaza CIMITIRUL VESEL de la Sapanta, cu zeci de cruci colorate, pe care sunt pictate naiv scene din viata celui decedat , insostite de epitafuri scrise la persoana I , in graiul popular.Aici, moartea este considerata mai frumoasa, gratie mesterului Ion Stan Patras (1907-1977) , care a reusit sa asocieze sculpturile zugravite si cuvantul. Mesterul popular coloreaza crucile  cu albastru de Sapanta , iar baladele compuse instantaneu povestesc viata celor dusi fara intoarcere, in diverse ipostaze ale vietii lor. Cina si cazare Complex Teleptean Ancuta 3* - sau similar.

Ziua 5|:Borsa-Pasul Prislop (Carlibaba,Ciocanesti)- Vatra Dornei -Braila/Galati.

Mic dejun.Se pleaca spre Galati, trecand prin PASUL PRISLOP (Carlibaba si Ciocanesti-un sat unde localnicii respecta arhitectura traditionala).Satul Ciocăneşti este dovada vie că oamenii chiar pot sfinţi locul, iar rezultatele sunt spectaculoase.. Astfel, satul s-a transformat într-un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600de gospodării una mai frumoasă ca alta.Popas  1 ora (pentru masa) in VATRA DORNEI .Oprire Tisita pentru debarcarea turistilor din Focsani( in cazul in care sunt).Sosire in  Galati, aprox. Ora 22:00,in functie de trafic

   Pret: 1195 lei/persoana (4nopti cazare cu mic dejun+ 3cine cu mancare”ca la  mama  acasa” din care 1 este Seara Morosana,acompaniata de ceterasi)

 

        PRETUL INCLUDE:

  • transport autocar clasificat international minim 2* sau categoria I.
  • 1 noapte cazare cu mic dejun – hotel 3* Tg. Mures
  • 3  cazari hoteluri 3* cu mic dejun bufet suedez  (Pensiunea Teleptean 3*), in camere cu 2 si 3 paturi
  • 3 cine, din care 1 este Seara Morosana, cu dansuri si muzica din Maramu’ acompaniate de cetera,doba si zongora
  • toate excursiile prevazute in program,inafara de cele optionale.
  • ghid insotitor din partea agentiei Montana.

    PRETUL NU INCLUDE:

  • biletele de intrare la obiectivele turistice si de cult (daca este cazul) si nici ghizii pentru acestea.
  • OPTIONAL: plimbare cu Mocanita pe Valea Vaserului = aprox. 76lei/persoana(pensionari,studenti)  (pretul este informativ, acesta poate suferi modificari in functie de sarbatori/disponibilitate/numar participanti).
  • OPTIONAL: Excursie “Circuitul UNESCO ,in Tara bisericilor din lemn”= 50lei/persoana ( la plata avans 30%, pana-n 15.03).

 

    IMPORTANT :

Persoanele care se inscriu singure si pentru care Agentia MONTANA nu gaseste partener, NU vor plati diferenta de single.Cei care doresc sa stea singuri in camera, suplimentul este de 595 lei/persoana. Copiii sub 12 ani neîmpliniti in camera cu 2 adulti beneficiaza de o  reducere de 80 lei.La inscriere se va achita un avans de 300 lei/persoana .Excursia se achita integral cu 25 zile inaintea plecarii (grup minim 35 platitori). In cazul nerespectarii termenelor de plata, Agentia Montana Travel isi rezerva dreptul de a anula rezervarea, cu penalizare - avansul.Locurile sunt atribuite in ordinea inscrierii.  

  Conditii  de retragere: 

-30% din preţul pachetului, dacă renunţarea se face cu pana la 30zile inainte de plecare/intrare;

-100% din preţul pachetului, dacă renunţarea se face in intervalul 29-0 zile inainte de plecare/intrare.

  Complex TELEPTEAN 3*  este format din 2 pensiuni : Teleptean si “In deal la Ancuta “Situat in comuna Vadu Izei, la 7 km de Sighetu Marmatiei ,va intampina cu o ospitalitate lipsita de margini.Gradina complexului va ofera spatiu de joaca pentru copii, foisoare pentru servitul mesei in aer liber, gratar, ceaon si tot in cadrul gradinii exista si o livada cu pomi fructiferi. Pensiunea dispune si de un restaurant traditional cu o capacitate de 50 de persoane in cadrul caruia se serveste numai mancare ,, BIO” pregatita din produsele proprii obtinute de la mica ferma a pensiunii pe care puteti sa o vizitati si dumneavoastra.

 Mancare Traditionala : Cozonacii, painea pe vatra, mamaliga cu branza si jumari, sarmalele cu coaste si carnat, gogosile uriase si prajiturile de casa se impletesc exceptional cu horinca si afinata de Maramu’ si puteti face si o strigare dupa ,,ceterasii” nostrii care sa va invete se ,,jucati” si sa cantati ca-n Maramures.


Tipărire   Email